πάπρικα

Η πάπρικα είναι ζωηρόχρωμη κόκκινη σκόνη που παρασκευάζεται από τους καρπούς συγκεκριμένων ποικιλιών πιπεριάς (Καψικόν το ετήσιον, Capsicum annuum), χρησιμοποιείται δε ευρέως ως μπαχαρικό. Τα φυτά φυτεύονται στην αρχή της άνοιξης, η δε συγκομιδή πραγματοποιείται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Οι καρποί ξηραίνονται και κονιοποιούνται για να παραχθεί η πάπρικα. Η γεύση της πάπρικας ποικίλλει από γλυκιά έως δριμεία. Η πάπρικα περιέχει σάκχαρο και είναι πλουσιότερη σε βιταμίνη C σε σχέση με τα εσπεριδοειδή. Η καψαϊκίνη είναι υπεύθυνη για την καυτερή της γεύση, ενώ η ελαιορρητίνη χρησιμοποιείται ως χρωστική σε διάφορα τρόφιμα (μεταξύ αυτών και τα λουκάνικα). Η πάπρικα χρησιμοποιείται στην κουζίνα πολλών χωρών , κυρίως όμως στις κουζίνες της Ισπανίας του Μεξικού και της Βαλκανικής Χερσονήσου. Στην Ουγγαρία η πάπρικα είναι το εθνικό μπαχαρικό όπου χρησιμοποιείται σε καυτερά πιάτα όπως το γκούλας(gulyas) και σε σάλτσες όπως η κέτσαπ.

Βότανα: 

Σχετικά άρθρα

  • Η κολπίτιδα είναι μικροβιακή λοίμωξη ή φλεγμονή που έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η σύσταση των φυσιολογικών κολπικών εκκρίσεων και να προκαλείται φαγούρα στην περιοχή του κόλπου.
  • Καταπολέμηση κρυολογήματος & συναχιού με φυσικούς τρόπους Το κρυολόγημα και το συνάχι μπορεί να είναι παροδικό αλλά είναι βασανιστικό. Η εμφάνισή του είναι έντονη τη χειμερινή περίοδο καθώς...
  • Η κουρκούμη είναι καρύκευμα. Είναι η κίτρινη σκόνη που προέρχεται από το θρυμματισμό του ξερού κοτσανιού του φυτού curcuma longa που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας και τον συναντάμε κυρίως...
  • Γάλα Γαϊδούρας Το γάλα γαϊδούρας είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, από τον Ιπποκράτη και την Κλεοπάτρα.
  • Περιοδοντίτιδα Πρόκειται για μια φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Σε αντίθεση με την ουλίτιδα, όπου η βλάβη είναι επιφανειακή, στην περιοδοντίτιδα η φλεγμονή επεκτείνεται...