Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης εγκαυμάτων

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης εγκαυμάτων

Τώρα το καλοκαίρι ο κίνδυνος εγκαύματος είναι μεγάλος . Είτε έχετε καεί από τον ήλιο είτε από οποιαδήποτε πηγή θερμότητας πρέπει να αντιμετωπίσετε το έγκαυμα έγκαιρα. Η πιο άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση πρέπει να είναι μία και μοναδική. Θα βάλετε το καμένο σημείο του σώματος σας (ακόμα και ολόκληρο το σώμα σας) κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για 10 λεπτά. Έτσι θα μειώσετε τη θερμοκρασία της καμένης περιοχής και δεν θα γίνει φουσκάλα.

Αν το έγκαυμα είναι σοβαρό θα πρέπει άμεσα να χτυπήσετε ασπράδια αυγών (ένας φυσικός πλακούντας γεματος βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά) και να τα απλώσετε στο κάψιμο. Θα δημιουργηθεί μια κρούστα και το έγκαυμα θα εξαφανιστεί, αν όχι από την πρώτη επάλειψη σίγουρα στις επόμενες. Αν το έγκαυμα είναι λιγότερο σοβαρό π.χ ηλιακό έγκαυμα, μπορείτε να απλώσετε άφθονο ζελέ αλόης επάνω στο τραύμα και να το αφήσετε να απορροφήσει. Το ζελέ της αλόης είναι δροσιστικό και πολύ αναζωογονητικό για το δέρμα.

Το γιαούρτι είναι επίσης μια πολύ καλή και δροσιστική λύση.
Ένα «μαγικό» συστατικό είναι το μέλι, που με τις αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις κι αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, βοηθά στην επούλωση ήπιων εγκαυμάτων, όπως αυτά που παθαίνουμε από μικρά ατυχήματα στην κουζίνα.
Το μέλι είναι υγροσκοπικό, που σημαίνει ότι απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον, βοηθώντας έτσι στην επούλωση της πληγής και την ανάπλαση των καταστραμμένων ιστών ενώ η αντιφλεγμονώδης κι αντιμικροβιακή δράση του, προστατεύει από πιθανή μόλυνση.

Επίσης, χάρη στα ανόργανα στοιχεία και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, συμπεριλαμβανομένης της προπόλης, συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμετολογία, συμβάλει στην απάλυνση του πόνου και την ταχύτερη αποκατάσταση της καμένης σάρκας.
Κάποια ευρέως χρησιμοποιούμενα φυσικά συστατικά για την επούλωση των εγκαυμάτων είναι τα εξής:

Θα μπορούσατε να αναζητήσετε ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω συστατικά σε κάποια έτοιμη αλοιφή ή κηραλοιφή.
Η πιο γνωστή κηραλοιφή του εμπορίου που εξαφανίζει τα εγκαύματα είναι η HELIXDERM
Προσοχή σε περίπτωση σοβαρού εγκαύματος επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Βότανα: 

Σχετικά άρθρα