πέψη

Φασκόμηλο

Το Φασκόμηλο θεωρείται ότι ηρεμεί τα νεύρα.

Το φασκόμηλο είναι εξαίρετο τονωτικό, καταπολεμά την κούραση, βοηθά άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση και διευκολύνει την πέψη. Συνιστάται σε άτομα που υποφέρουν από υψηλή εφίδρωση. Ισορροπεί ήπια τον οργανισμό των γυναικών που πάσχουν από σπάνια έμμηνα ή πρόωρη εμμηνόπαυση. (θα πρέπει να αποφεύγεται σε συχνή χρήση από γυναίκες που εκκρίνουν πολλά οιστρογόνα). Στη γαστρονομία πολλοί το χρησιμοποιούν ως συνοδευτικό λαχανικών και λευκών κρεάτων.

Οι ασθένειες και τα βότανα

ΑΓΧΟΣ: Ηρεμεί με βασιλικό, θυμάρι, μαντζουράνα.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ (οργανισμού): Δεντρολίβανο, Μαντζουράνα, Φασκόμηλο, Πιπεριές.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ (εσωτερικές και εξωτερικές): Γλιστρίδα, δάφνη, βάλσαμο, Λουΐζα, απήγανος, αχίλλεα, βίνκα, δίκταμο, πεντάνευρο.

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ (ερεθισμός): Δεντρολίβανο, δάφνη, απήγανος, φλόμος, κρεμμύδι, μελιτζάνα.

ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΕΣ: Οι ερεθισμένες από οποιοδήποτε λόγο αμυγδαλές θεραπεύονται με αγριμόνιο, δυόσμο, μέντα, θυμάρι, μαντζουράνα, αγριοτριανταφυλλιά, φασκόμηλο.

ΑΝΑΙΜΙΑ: Θυμάρι, μελισσόχορτο, δεντρολίβανο, ντομάτα.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι αρωματικό φυτό, κοινότατο στην Ελλάδα, και το βρίσκουμε σχεδόν παντού, σε καλλιεργημένους και χερσαίους τόπους. Το ταπεινό σε εμφάνιση αλλά γίγαντας σε ιδιότητες χαμομήλι είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά μας. Οι Αρχαίοι Έλληνες το ονόμασαν “μήλο χαμαί” επειδή έκριναν ότι μύριζε σαν μήλο.

Τα άνθη του χρησιμοποιούνται στην φαρμακευτική και την αρωματοποιία, καθώς και ως αφέψημα που έχει πολύτιμες καταπραϋντικές ιδιότητες και αβλαβείς λιποδιαλυτικές ουσίες κατά της παχυσαρκίας και θεραπευτικές των φλογώσεων του δέρματος.

Μαστίχα ιδιότητες

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

Μαστίχα ονομάζεται η φυσική ρητίνη, που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο.
Έρευνες δείχνουν πως η μαστίχα έχει αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Αλόη βέρα

Αλόη βέρα

Η Αλόη βέρα (Aloe vera), επίσης γνωστή ως φαρμακευτική αλόη, είναι ένα είδος εύχυμου φυτού που κατά πάσα πιθανότητα κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική, τις Κανάριους Νήσους και το Πράσινο Ακρωτήρι.

Η Αλόη βέρα μεγαλώνει σε άνυδρα κλίματα και συναντάται ευρέως στην Αφρική και άλλες άνυδρες περιοχές.
Το είδος είναι γνωστό για τη χρήση του σε εναλλακτικές θεραπείες με χρήση φυτών. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει για τη χρήση της, κάποιες όμως έρχονται σε αντίθεση με άλλες.

Αψιθιά

Αψιθιά

Η Αψιθιά είναι διεγερτικό του πεπτικού, εξαιρετικά χρήσιμο βότανο για αυτούς που έχουν κακή πέψη. Αυξάνει την οξύτητα του στομαχιού και την παραγωγή της χολής και βελτιώνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, βοηθώντας έτσι σε διάφορες άλλες παθήσεις.

Γενικά, το βότανο, σε μέτριες δόσεις, ερεθίζει το στομάχι, αυξάνει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί εκκρίσεις, συντελεί στο αδυνάτισμα και χωνεύει τα λίπη.

Βασιλικός

Βασιλικός

Ο βασιλικός ως ονομασία για το γνωστό σε όλους βότανο προέρχεται από την Ελληνική λέξη βασιλιάς.

Χρησιμοποιείται στην μαγειρική για αρωματισμό σαλτσών. Το εκχύλισμα του βασιλικού προλαμβάνει τις άφτρες, τους πονοκεφάλους, βοηθά στην πέψη και καταπραΰνει νεύρα και σπασμούς.

Ο Βασιλικός θεωρείται καλό διουρητικό, καταπραϋντικό για το στομαχόπονο και τον πονοκέφαλο ενώ παραδοσιακά χρησιμοποιείται και ως επίθεμα μετά από τσίμπημα εντόμου, σκορπιού ή και δάγκωμα φιδιού.

Το περπάτημα «διώχνει» το... τσιγάρο και τα κιλά!

Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από μια κακή συνήθεια ή να μειώσετε το φαγητό για να αδυνατίσετε, δοκιμάστε ένα απλό τρικ: να κάνετε μια βόλτα. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια σύντομη βόλτα με γρήγορο βήμα μπορεί να μειώσει σημαντικά τη λαχτάρα για ένα τσιγάρο ή για κάτι παχυντικό, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Subscribe to RSS - πέψη