Βότανα για χοληστερίνη - χοληστερόλη

Βότανα για χοληστερίνη - χοληστερόλη

Παρακάτω θα δούμε τα βότανα που θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την υψηλή χοληστερίνη - χοληστερόλη.

Όταν έχουμε χοληστερίνη πάνω από τα φυσιολογικά όρια, θα πρέπει να προσέξουμε την διατροφή μας, να κάνουμε κάποιου είδους άσκηση όπως τρέξιμο ή περπάτημα και να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Κάποιες βασικές διατροφικές συνήθειες όμως μπορούν να ωφελήσουν ιδιαιτέρως. Καθώς και και βότανα τα οποία έχουμε ήδη στο σπίτι ή βρίσκουμε εύκολα στα αντίστοιχα καταστήματα.

Όταν ο δείκτης της χοληστερόλης μας έχει ξεπεράσει το όριο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παρακάτω βότανα για χοληστερίνη :

Κράταιγος
Πίνουμε το αφέψημα του κράταιγου 1-2 φορές την ημέρα (το πρωί και το απόγευμα), μεταξύ των γευμάτων.
Παρασκευή : Ρίχνουμε 2 κουταλάκια καρπούς κράταιγου σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με βρασμένο νερό, τους αφήνουμε για 20’ και σουρώνουμε.

Τίλιο
Το βότανο αυτό ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή πίεση. Το τίλιο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα τοιχώματά τους. Μπορουμε να πίνουμε 1-2 φορές την ημέρα ρόφημα τίλιου.
Παρασκευή : Ρίχνουμε 1 κουταλιά τίλιο σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10’ και μετά σουρώνουμε.

Μελισσόχορτο
Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που ενδείκνυται για τους υπερτασικούς. Το μελισσόχορτο δρα τονωτικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος.
Παρασκευή : Ρίχνουμε 1-2 κουταλιές ξηρό μελισσόχορτο (ή 4 φρέσκα φύλλα) σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνουμε για 10-15’ και μετά σουρώνουμε.

Σκόρδο :
Το σκόρδο μπορεί να μην είναι ακριβώς βότανο, αλλά έχει γνωστή αντιυπερτασική δράση, επειδή επιτρέπει τη διαστολή των αγγείων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι όταν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (3-4 μήνες), εκτός του ότι μειώνει την πίεση του αίματος, ελαττώνει και την υψηλή χοληστερίνη. Οπότε χρησιμοποιούμε το σκόρδο σε κάθε ευκαιρία καθώς είναι πολύ καλός τρόπος να ρίξουμε και την πίεση και την χοληστερίνη!

Σχετικά άρθρα

  • Υπάρχουν πολλά δημοφιλή ροφήματα από βότανα της φύσης που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αυτά είναι μερικά από τα πιο γνωστά:
  • Το Φασκόμηλο θεωρείται ότι ηρεμεί τα νεύρα. Το φασκόμηλο είναι εξαίρετο τονωτικό, καταπολεμά την κούραση, βοηθά άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση και διευκολύνει την πέψη. Συνιστάται σε άτομα που...
  • Μαύρο τσάι και οι ιδιότητες του Το μαύρο τσάι είναι γνωστό για την προσφορά του στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Είναι το δημοφιλέστερο είδος τσαγιού...
  • Βασιλικός και θεραπευτικές ιδιότητες O βασιλικός είναι ετήσιο, ποώδες φυτό και κατάγεται από την Ινδία και το Ιράν. Σήμερα, βέβαια, καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου και κυκλοφορούν πολλές...
  • Έλκος στομάχου Εάν έχετε έλκος (διάβρωση του βλεννογόνου του στομάχου που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή την κατάχρηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων), μπορείτε, συμπληρωματικά με την...