βότανα και μαγειρική

Τα βότανα και η μαγειρική. Συνηθισμένα και μη, βότανα που χρησιμοποιούνται στην μαγειρική και οι ιδιότητες τους.

Πως θα φτιάξουμε φέτος την βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα με βότανα δεν υπάρχει από όσο γνωρίζουμε, αλλά και φέτος θα φτιάξουμε μια κατά παράδοση.
Θα βρείτε ολόκληρη την συνταγή εδώ : Συνταγή βασιλόπιτα

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές όπως : πολίτικη, τσουρέκι, με σοκολάτα και άλλες αλλά η κλασσική έχει άλλη χάρη και θα γίνει ανάρπαστη φέτος την πρωτοχρονιά.

Δάφνη

Το φυτό δάφνη

Το φυτό δάφνη είναι θάμνος αλλά με το κατάλληλο έδαφος και πότισμα μεγαλώνει σε μέγεθος δέντρου. Τα φύλλα της δάφνης είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο και έχουν ελαφρά κυματοειδή μορφή.

Η μυρωδιά τους είναι αρωματική και η γεύση τους σχετικά πικρή. Η δάφνη ανθίζει Μάρτιο με Απρίλιο. Το χρώμα των φύλλων της δάφνης είναι κυανόμαυρο ή μαύρο όταν ωριμάσει και έχουν σχήμα ωοειδές και μέγεθος μικρής ελιάς. Από τους καρπούς της δάφνης παράγεται το δαφνέλαιο.

Καλλιέργεια δάφνης

Γαρίφαλο

Ο αποξηραμένος κάλυκας του γαρίφαλου χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στην μαγειρική κυρίως σε γλυκά ταψιού, μηλόπιτες, κουλούρια και κέικ.

Το γαρίφαλο νοστιμέυει όμως και τα μαγειρευτά μας κρέατα στην κατσαρόλα, σε σάλτσες και μαρινάτες.

Με γαρίφαλο φτιάχνουμε επίσης δυναμωτικά αφεψήματα και δίνουμε γεύση στο ρακόμελο!

Τα βότανα της ελληνικής φύσης έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Ο βασιλικός και η χρήσεις του στην μαγειρική

Ο βασιλικός είτε Φρέσκος, κατεψυγμένος ή αποξηραμένος, έχει πολλές εφαρμογές στην μαγειρική όπως με καλοκαιρινά λαχανικά (ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες), ψάρια, ομελέτες, σάλτσες, πίτσες, γαρνιτούρες (π.χ. φασόλια ή πατάτες σαλάτα) αλλά και στη ζαχαροπλαστική (παγωτά, σορμπέ).

Ο βασιλικός, ανακατεμένος με ελαιόλαδο, χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στην μαγειρική για ζυμαρικά, ρύζι και σαλάτες.

Αποτελεί το βασικό συστατικό της περίφημης σάλτσας «πέστο».

Ο άνηθος στην μαγειρική

Ο άνηθος ταιριάζει με βραστές πατάτες ή πουρέ.

Προσθέτουμε άνηθο σε συνταγές όπως σούπες,σαλάτες, μαγειρεμένα λαχανικά, αρακά, κουκιά, χορτόπιτες και σε «άσπρα» ψάρια.

Κατά το μαγείρεμα, προσθέτουμε τον άνηθο προς το τέλος, γιατί το βράσιμο καταστρέφει και την γεύση αλλα και τις βιταμίνες του.

Ο άνηθος μπορεί να καταψυχθεί και να διατηρηθεί για αρκετό καιρό.

Subscribe to RSS - βότανα και μαγειρική