γλυκόριζα

Η γλυκόριζα είναι ποώδες φυτό, πολυετές που το συναντάμε αυτοφυές στη Μακεδονία και άλλα μέρη της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Ασίας,
Αποτελεί δυσεξόντωτο ζιζάνιο εξαιτίας των πολλών και βαθιών ξυλωδών ριζών. Μετά τον 3ο χρόνο το φυτό σχηματίζει μακριούς υπόγειους στόλωνες, εσωτερικά κίτρινους, με γλυκιά γεύση που συλλέγονται το φθινόπωρο και χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική.
Η γλυκόριζα ήταν ήδη γνωστή από την αρχαιότητα. Ο Θεόφραστος τη συνιστούσε για την προστασία από τη δίψα, καθώς και εναντίον του άσθματος και των πόνων του έλκους του στομαχιού. Ο Ναπολέοντας μασούσε συνέχεια κομμάτια από τη ρίζα, πράγμα που έκανε τελικά τα δόντια του να μαυρίσουν. Ο θρυλικός αυτοκράτορας έπασχε από πολλά γαστρικά υγρα, κι ότι αυτός ήταν o λόγος που έβαζε το χέρι του μέσα από το επανωφόρι του , στο ύψος του στομαχιού.
Συστατικά
Η γλυκόριζα περιέχει ως κύριο συστατικό ένα σαπωνοσίδιο, τη γλυκυριζίνη (glycyrhizine), που είναι 50-60 φορές πιο γλυκιά από την κρυσταλλική ζάχαρη. Ακόμα, περιέχει γλυκυριζικό οξύ, ενωμένο με άλατα του ασβεστίου και του και του μαγνησίου, φλαβονοειδή καθώς και φυτό-οιστρογόνα, που ενεργοποιούν τη δραστηριότητα των ωοθηκών.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Η γλυκόριζα είναι ένα πολύτιμο φάρμακο με αντιρρευματικές ιδιότητες παρόμοιες της κορτιζόνης . Είναι αντί-αλλεργική , αντιπυρετική , σπασμολυτική, επουλωτική των ελκών του στομαχιού, αντιβηχική , αποχρεμπτική και διουρητική . Η γλυκόριζα είναι επίσης ευεργετική στο στήθος, στο κρυολόγημα, στην πνευμονία και στον πλευρίτη και ακόμα χωνευτική και υπακτική . Ειναι κατάλληλη και για το διαβήτη , αυξάνει τη ροή της χολής (χολαγωγική και μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
Εφαρμογές
Από το χυμό της ρίζας του φυτού (με συμπύκνωσή του) παρασκευάζεται η γνωστή γιάμπολη. Με τη γιάμπολη φτιάχνονται οι γνωστές μαύρες παστίλιες , που είναι καλές για το βήχα και το λαιμό . Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται και για άλλα φαρμακευτικά παρασκευάσματα, τα οποία κάνει πιο γλυκά στη γεύση . Στα παρασκευάσματα με τη σκόνη της γλυκόριζας, κυριαρχεί η δράση των φλαβονοειδών. Το μαύρο εκχύλισμα εξάλλου είναι κύρια αντιβηχικό και αποχρεμπτικό, ενώ και στις δύο μορφές που αναφέραμε , το γλυκοριζικό οξύ είναι αντιφλεγμονώδες.
Με γλυκόριζα και αγριάδα παρασκευάζεται αφέψημα γνωστό ως «καλό για όλα». Με 2-3 γρ . γιάμπολη σε βραστό γάλα παρασκευάζεται ποτό κατά της βρογχίτιδας (το φάρμακο αυτό λαμβάνεται το βράδυ , πριν την κατάκλιση) . Ακόμα , με έγχυμα ρίζας (50 γρ . σε 1 λίτρο νερό) γίνεται υγρό που καταπραΰνει την επιπεφυκίτιδα (χρησιμοποιείται ζεστό , με πλύσεις ή κομπρέσες) .
Στη βασιλική φαρμακευτική εταιρεία του Λονδίνου, υπάρχουν δεδομένα ότι η γλυκόριζα περιέχει συστατικά που θεραπεύουν τα έλκη! Ωστόσο το φυτό δε συνιστάται στους υπερτασικούς.

Βότανα: 

Σχετικά άρθρα

  • Το γνωστό τσάι του βουνού απαντάται σε όλα τα ελληνικά βουνά αλλά και σε χέρσους τόπους. Είναι πολύ διαδομένο και δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα και απαντά σε αρκετά τοπικά είδη, όπως το τσάι του...
  • Βότανα για βήχα Μεγάλη ποικιλία βοτάνων χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να ανακουφίσουμε τον βήχα και τα βρογχικά. Ειδικά το φθινόπωρο και τον χειμώνα που υπάρχει έξαρση ιώσεων και μια τάση για...
  • Η κανέλα (ο φλοιός) είναι θερμαντική-τονωτική του κυκλοφορικού, του πεπτικού, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος, καθώς αυξάνει τις εκκρίσεις του στομαχιού. Θεωρείται ότι τονώνει το δέρμα και τη...
  • Καταπολέμηση κρυολογήματος & συναχιού με φυσικούς τρόπους Το κρυολόγημα και το συνάχι μπορεί να είναι παροδικό αλλά είναι βασανιστικό. Η εμφάνισή του είναι έντονη τη χειμερινή περίοδο καθώς...
  • Θεωρείται ότι περίπου οι µισοί ενήλικες σε όλον τον κόσµο έχουν στο γαστρικό βλεννογόνο τους το H. pylori. Εχει ασυµπτωµατική λοίµωξη από το βακτηρίδιο αυτό περίπου 10% των υγιών ατόµων ηλικίας κάτω...