Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού φυσική αντιμετώπιση

Θεωρείται ότι περίπου οι µισοί ενήλικες σε όλον τον κόσµο έχουν στο γαστρικό βλεννογόνο τους το H. pylori. Εχει ασυµπτωµατική λοίµωξη από το βακτηρίδιο αυτό περίπου 10% των υγιών ατόµων ηλικίας κάτω των 30 ετών και το ποσοστό αυτό αυξάνει στο 60% για τις ηλικίες άνω των 60 ετών.
Πως θα αναγνωρίσετε το έλκος
Συνήθως το «ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού», δεν προκαλεί συμπτώματα και μόνο ένα στα έξι άτομα που μολύνονται από αυτό παρουσιάζουν έλκος.
Όσο για το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του έλκους, είναι ένας επίμονος και καυστικός πόνος μεταξύ του στέρνου και της κοιλιάς, που μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά ή αρκετή ώρα, μετά τα γεύματα ή νωρίς το πρωί.
Άλλο σύμπτωμα που υπάρχει τουλάχιστον στα δυο τρίτα των περιπτώσεων είναι το φούσκωμα στο στομάχι, ο εμετός, οι καούρες και οι ερυγές (ρεψίματα).
Επίσης, το έλκος μπορεί να εμφανιστεί με ανορεξία, γενική δυσφορία, διάρροια ή και δυσκοιλιότητα. Όλα αυτά τα συμπτώματα, συνήθως είναι εποχιακά. Διαρκούν δηλαδή, μόνο μερικές εβδομάδες την άνοιξη ή το φθινόπωρο ή και τις δυο εποχές.
Ωστόσο, ακόμα και όταν υπάρχουν οι παραπάνω ενδείξεις, πριν αρχίσετε κάποια θεραπεία, πρέπει να βεβαιωθείτε (με τις εξετάσεις που θα συστήσει ο γιατρός) ότι πρόκειται για έλκος και οχι για άλλη σοβαρότερη ασθένεια, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Η λοίμωξη από το H. pylori αντιμετωπίζεται σαββατικά µε τριπλή αγωγή, που συνίσταται στη χορήγηση δύο αντιβιοτικών (επιλογή από clarithromycin, metronidazone, amoxicillin και tetracycline) µαζί µε ένα (αντιόξινο) ανασταλτικό αντλίας πρωτονίων και/ή σύµπλοκο του βισµουθίου. Η θεραπευτική αυτή αγωγή είναι πολύ αποτελεσµατική, αλλά έχει σοβαρές παρενέργειες κυρίως για το έντερο. Για το λόγο αυτό αναζητούνται συνεχώς εναλλακτικές (µη φαρμακευτικές) θεραπευτικές αγωγές. Η χρήση µαστίχας Χίου είναι µία από αυτές τις εναλλακτικές θεραπευτικές αγωγές.
Εχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι η µαστίχα Χίου έχει έντονη αντιµικροβιακή δράση εναντίον πολλών βακτηρίων, όπως είναι:
• Helicobacter pylori
• Staphylococcus aureus
• Escherichia coli (E coli)
• Sacrina lutea
• Candida albicans
• Candida parapsilosis
• Torullopsis glabrata
• Cryptococcus neoformans
Όσον αφορά στη δράση της µαστίχας Χίου κατά του H. pylori, υπάρχουν πολλές δηµοσιευµένες µελέτες από το 1984, µία µόλις χρονιά µετά την αποµόνωση του βακτηριδίου. Oι µελέτες αυτές προέκυψαν από εκτεταμένες έρευνες in vitro και in vivo και επιβεβαιώνουν την ορθότητα των παραδοσιακών εφαρµογών της µαστίχας για αντιµετώπιση του πεπτικού έλκους. Οι αντιµικροβιακές ιδιότητες της µαστίχας οφείλονται σε διάφορα συστατικά της σύνθεσής τους που φαίνεται πως επενεργούν συνεργικά. ∆εν είναι γνωστός ακόµη ο µηχανισµός δράσης της µαστίχας κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Θεωρείται πιο πιθανό ότι συστατικά της µαστίχας απορροφώνται από το αρνητικό κατά Gram πρωτεϊνικό περίβληµα του βακτηριδίου και έτσι το καταστρέφουν.
Έχει βρεθεί ότι η µαστίχα καταπολεµά το H. pylori και η συνιστώµενη δοσολογία είναι 1gr ανά ηµέρα (λήψη σε µορφή σκόνης πριν από το πρωινό). Στην πλειονότητα των ασθενών οι έρευνες έδειξαν ότι έπαυσε ο πόνος και θεραπεύθηκε το γαστρικό ή δωδεκαδακτυλικό έλκος µέσα σε 2 εβδοµάδες.
Μια άλλη θεραπευτική δοσολογία είναι 2 gr/ηµέρα (1gr το πρωί και 1gr το βράδυ πριν από τον ύπνο) για 2-4 εβδοµάδες. Σε περιπτώσεις δυσπεψίας, η δοσολογία είναι 500 mg/ηµέρα. Η αγωγή µε µαστίχα (σε δοσολογία 1-2 gr/ηµέρα) δεν παρουσιάζει παρενέργειες, αλλά καλό είναι να γίνεται έπειτα από συνεννόηση µε γιατρό.
Οι μελέτες που διεξήγαγαν αρχικά βρετανοί ερευνητές -στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Νότιγχαμ- και στη συνέχεια πολλοί ακόμα επιστήμονες σε Ευρώπη και ΗΠΑ επισημαίνουν ότι ακόμα και ένα γραμμάριο μαστίχας ημερησίως( που θα χορηγείται επι δυο εβδομάδες), είναι ικανό να καταστείλει τη δράση του «ελικοβακτηριδίου του πυλωρού», έως και 1.000 φορές..
Το δίκταμο χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως επουλωτικό ρόφημα. "Τελευταία επιβεβαιώθηκε η δράση του κατά του έλκους στομάχου με πειράματα που έγιναν σε στελέχη ελικοβακτηριδίου του πυλωρού" λέει ο κ. Ξένος. ¨Τα κυριότερα συστατικά του αιθέριου ελαίου του δίκταμου είναι η καρβακρόλη (πανίσχυρη αντιμικροβιακή ουσία, την οποία συναντάμε επίσης στη ρίγανη και στο θυμάρι), η θυμόλη και η πουλεγκιόνη. Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρές αντισηπτικές και αντισπασμωδικές ιδιάτητες".

- Η μέντα π.χ έχει σπασμολυτική δράση, χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και το αφέψημα από τα φύλλα της, βοηθά στην ανακούφιση του πόνου. Για πιο άμεση απαλλαγή του στομαχικού πόνου, μπορείτε να προσθέσετε στο αφέψημα δενδρομολόχα ή άγριο γεράνι (για τη μείωση των όξινων εκκρίσεων).

- Τα αφεψήματα χαμομηλιού και φασκόμηλου, λειτουργούν επίσης ως ήπια κατασταλτικά στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας και της δυσπεψίας, Το χαμομήλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τις καταπραϋντικές και αντισηπτικές του ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα, όπως και σε κάθε μόλυνση του βλεννογόνου. Έρευνα του Imperial College στο Λονδίνο έδειξε ίτι η κατανάλωσή του προκαλεί στα ούρα την εμφάνιση ουσιών (γλυκίνης και ιππουρικού οξέος) που μειώνουν τους μυϊκούς σπασμούς και καταπολεμούν τη φλεγμονή. Να αποφεύγεται από άτομα με διαπιστωμένη αλλεργία σε φυτά της οικογένειας Asteraceae/Compositae.
καθώς και
- Το αφέψημα της γλυκόριζας, που θα το πιείτε, αφού πρώτα το αφήσετε να κρυώσει.Η γλυκόριζα, έxει την ιδιότητα να παράγει μια βλέννη στο στομάχι η οποία επικάθεται στα τοιχώματα του, περιορίζοντας έτσι, τις εκκρίσεις των οξέων.

Βότανα: 

Σχετικά άρθρα