Βότανα για την κολπίτιδα

Βότανα για την κολπίτιδα

Η κολπίτιδα είναι μικροβιακή λοίμωξη ή φλεγμονή που έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η σύσταση των φυσιολογικών κολπικών εκκρίσεων και να προκαλείται φαγούρα στην περιοχή του κόλπου. Συνήθως η κολπίτιδα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης με παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως είναι τα βακτήρια και οι μύκητες, που είτε μεταδίδονται στον κόλπο είτε βρίσκουν ευκαιρία να αναπτυχθούν εξαιτίας κάποιων διαταραχών (π.χ. λήψη φαρμάκων ή διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος). Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι η πιο συχνή κολπίτιδα και θα πρέπει να θεραπεύεται γιατί μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές. Η κολπίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και κατά την εγκυμοσύνη

Πώς εμφανίζεται η κολπίτιδα;

Η κολπίτιδα μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής (οι άνδρες είναι φορείς του βακτηρίου, αλλά μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα) και εμφανίζεται εξαιτίας:

αλλαγής του pH του κόλπου, οφειλόμενης σε φλεγμονή στον τράχηλο, στο ενδομήτριο και στη σάλπιγγα, όπως για παράδειγμα η προσβολή του τράχηλου από HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων)
διαταραχών που μπορεί να προκύψουν από τραυματισμούς ή ατροφία του βλεννογόνου του κόλπου
διαταραχών που μπορεί να προκύψουν κατά την εγκυμοσύνη ή κατά την έμμηνο ρύση
διαταραχών που μπορεί να προκύψουν από τη λήψη αντιβιοτικών ή από την κακή υγιεινή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπίτιδας;
Τα συμπτώματα της κολπίτιδας, αν και σε κάποιες γυναίκες μπορεί να μην εκδηλωθούν, είναι τα εξής:

ερυθρότητα και φαγούρα
κάψιμο ή πόνος στα εσωτερικά χείλη του κόλπου
αύξηση των εκκρίσεων
αλλαγή της σύστασης, του χρώματος και της οσμής των εκκρίσεων.
Πώς γίνεται η διάγνωση για την κολπίτιδα;

Αρχικά διαπιστώνεται η φλεγμονή με γυναικολογική εξέταση του κόλπου και εν συνεχεία εξετάζεται στο μικροσκόπιο δείγμα από κολπικό υγρό προκειμένου να προσδιοριστεί αν η κολπίτιδα προκλήθηκε από κάποιο παθογόνο μικρόβιο (στρεπτόκοκκος, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, χλαμύδια), μύκητες ή τριχομονάδες και ως εκ τούτου να χορηγηθεί η σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Πώς θεραπεύεται η κολπίτιδα;

Η θεραπεία της κολπίτιδας στοχεύει στην καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών που έχουν αναπτυχθεί στον κόλπο και μπορεί να περιλαμβάνει ενδοκολπικές πλύσεις, αλοιφές, κολπικά υπόθετα ή λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων. Η θεραπεία, ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμοστεί και στον ερωτικό σύντροφο προκείμενου να εξαλειφτεί το ενδεχόμενο επαναμόλυνσης.

Τι είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν στην κολπίτιδα;

Η κολπίτιδα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να παρουσιάσει τις εξής επιπλοκές:

σαλπιγγίτιδα, με ενδεχόμενη πρόκληση στείρωσης
αποστήματα ή περιτονίτιδα
μετάδοση στο βρέφος κατά τη γέννηση
αποβολή του εμβρύου ή πρόωρος τοκετός σε περίπτωση μόλυνσης της εγκύου.

Πώς μπορεί να προληφθεί η κολπίτιδα;

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε την κολπίτιδα είναι να προσέχετε την υγιεινή σας, φροντίζοντας σχολαστικά την καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής με ένα καλό αντισηπτικό που δεν διαταράσσει το pΗ κόλπου ή με ένα ήπιο σαπούνι, και να έχετε ασφαλείς σεξουαλικές επαφές. Μην εκθέτετε την περιοχή του κόλπου σε υγρασία (ιδρώτας, βρεγμένο μαγιό) ή σε μικρόβια, φορώντας ακατάλληλα εσώρουχα ή χρησιμοποιώντας ξένη πετσέτα. Κάνετε τακτικά τεστ Παπανικολάου και επισκεφθείτε το γιατρό σε περίπτωση που παρουσιάσετε συμπτώματα όπως φαγούρα, αύξηση κολπικών υγρών κ.τ.λ.

Πηγή : healthview.gr

Βότανα: 

Σχετικά άρθρα