μαγειρική

Δάφνη

Δάφνη

Το φυτό δάφνη

Το φυτό δάφνη είναι θάμνος αλλά με το κατάλληλο έδαφος και πότισμα μεγαλώνει σε μέγεθος δέντρου. Τα φύλλα της δάφνης είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο και έχουν ελαφρά κυματοειδή μορφή.

Η μυρωδιά τους είναι αρωματική και η γεύση τους σχετικά πικρή. Η δάφνη ανθίζει Μάρτιο με Απρίλιο. Το χρώμα των φύλλων της δάφνης είναι κυανόμαυρο ή μαύρο όταν ωριμάσει και έχουν σχήμα ωοειδές και μέγεθος μικρής ελιάς. Από τους καρπούς της δάφνης παράγεται το δαφνέλαιο.

Καλλιέργεια δάφνης

Βασιλικός

Βασιλικός

Ο βασιλικός ως ονομασία για το γνωστό σε όλους βότανο προέρχεται από την Ελληνική λέξη βασιλιάς.

Χρησιμοποιείται στην μαγειρική για αρωματισμό σαλτσών. Το εκχύλισμα του βασιλικού προλαμβάνει τις άφτρες, τους πονοκεφάλους, βοηθά στην πέψη και καταπραΰνει νεύρα και σπασμούς.

Ο Βασιλικός θεωρείται καλό διουρητικό, καταπραϋντικό για το στομαχόπονο και τον πονοκέφαλο ενώ παραδοσιακά χρησιμοποιείται και ως επίθεμα μετά από τσίμπημα εντόμου, σκορπιού ή και δάγκωμα φιδιού.

Ο βασιλικός και η χρήσεις του στην μαγειρική

Ο βασιλικός είτε Φρέσκος, κατεψυγμένος ή αποξηραμένος, έχει πολλές εφαρμογές στην μαγειρική όπως με καλοκαιρινά λαχανικά (ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες), ψάρια, ομελέτες, σάλτσες, πίτσες, γαρνιτο

Το σοκολατούχο γάλα «δένει» τους μυς

Για όσους επιθυμούν να κάψουν λίπος και να αναπτύξουν μυϊκή μάζα, δεν υπάρχει καλύτερο τρόφιμο από ένα ελαφρύ σοκολατούχο γάλα, το οποίο θα πρέπει να καταναλώνεται περίπου 30 λεπτά από την ολοκλήρωση της προπόνησης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως ένα φιλέτο κρέατος, δηλαδή καθαρή πρωτεΐνη, είναι ότι καλύτερο για τους λάτρεις του γυμνασμένου σώματος.

Το γάλα σβήνει καλύτερα τη δίψα των παιδιών

Τα διψασμένα παιδιά δεν χρειάζονται νερό ούτε αθλητικό ρόφημα μετά από τη γυμναστική. Προτιμότερο είναι να πιουν ένα ποτήρι γάλα, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με παιδιά ηλικία 8 έως 10 ετών τα οποία γυμνάζονταν σε έναν θερμικό θάλαμο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γάλα τα ενυδάτωνε καλύτερα απ’ ό,τι τα αθλητικά ροφήματα ή το νερό.

Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μπράιαν Τίμονς, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής «Michael G. DeGroote» του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, τόνισε πως η ενυδάτωση στη διάρκεια και μετά την προπόνηση είναι πολύ σημαντική.

Σκόρδο

Ο βολβός του σκόρδου αποτελείται από σκελίδες και περιέχει αιθέριο έλαιο με έντονη οσμή και καυτερή γεύση. Χρησιμοποιείται ευρέως σε όλη τη μεσογειακή μαγειρική και γαστρονομία. Αντισηπτικό, καταπολεμά τις μολύνσεις και τα παράσιτα των εντέρων. Ορεκτικό, βοηθά στη χώνεψη και στη δυσκοιλιότητα. Ευεργετικό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης. Σε εξωτερική χρήση, καταπραΰνει τις φλεγμονές των αρθρώσεων και τους ρευματισμούς. 
Το σκόρδο είναι το καλύτερο αντιβιωτικό που μπορει να προσφέρει η φύση.
Σε περιπτώσεις κολπίτιδας η συνταγή είναι η εξής:

Σέλινο

Το σέλινο είναι ένα έντονα αρωματικό φυτό, με σκληρό βλαστό ρίζες σαρκώδεις και ινώδεις, φύλλα με διαιρεμένο έλασμα, οι μίσχοι κυρτωμένοι δημιουργούν αυλάκι.

Το ύψος του φτάνει τα 90 εκατοστά και τα σπόρια του είναι αρωματικά, με ίδιο άρωμα με αυτό του φυτού αλλά με πικρότερη και πιο καυστική γεύση. Τα σπόρια του χρησιμοποιούνται και ως μπαχαρικό.

Πολλαπλασιάζεται με σπορά σε θερμοκήπια ή ειδικά σπορεία και στη συνέχεια μεταφυτεύεται σε μικρά σακουλάκια αφού περάσουν 5-7 εβδομάδες.

Όταν το ύψος του φτάσει τα 20 εκατοστά περίπου τότε μεταφυτεύετε στη τελική του θέση.

Σελίδες

Subscribe to RSS - μαγειρική