Η στέβια είναι δημοφιλής στην Λατινική Αμερική και Ασία ως γλυκαντικό άλλα πρόσφατα έχει αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον και η Ελληνική αγορά.
Η στέβια αποτελεί πηγή πολύ χρήσιμων φυσικών χημικών ουσιών, όπως η στεβιοσίδη (φυσική γλυκαντική ουσία), η γιβερελίνη (φυτοορμόνη), η χλωροφύλλη (φυσική χρωστική), φυτοστερόλες (ιατρική, τρόφιμο), ισοστεβιόλη (ιατρική) κ.ά.
Η σημαντικότερη ουσία που βρίσκουμε στην στέβια - και κύριος λόγος που καλλιεργείται σήμερα η στέβια- είναι η στεβιοσίδη, μία φυσική γλυκαντική ουσία, έως και 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, το ίδιο γλυκιά με συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, αλλά χωρίς τα προβλήματα για την υγεία που έχουν οι ουσίες με μηδενική θερμιδική περιεκτικότητα.
Η στέβια θα έχει μεγάλη ζήτηση από εταιρίες παραγωγής τροφίμων στο άμεσο μέλλον ως υποκατάστατο ζάχαρης με πολλαπλά οφέλη.
Καλλιέργεια στέβια
Φαίνεται ότι η στέβια προσαρμόζεται και αποδίδει ικανοποιητικά στην Ελλάδα, με χαμηλές λιπάνσεις και χωρίς πολύ πότισμα. Επίσης, η στέβια στα τελευταία 3 χρόνια που γίνονται πειράματα στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δεν έδειξε να προσβάλλεται από έντομα ή αρρώστιες.
Μεγάλο ενδιαφέρουν εκφράζουν και οι αγρότες, γιατί η καλλιέργεια της στέβιας γίνεται χωρίς υψηλές απαιτήσεις σε εισροές, είναι πολύ πιο προσοδοφόρα από ό,τι «παλιές» καλλιέργειες (σιτάρι, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα) και μάλιστα είναι καλλιέργεια πολύ φιλική στο περιβάλλον (μπορεί να παράγεται χωρίς φυτοφάρμακα).
Ξεπερνά τα 1.000 ευρώ η απόδοση ανά στρέμμα
Το κόστος προετοιμασίας και εγκαταστάσεων κάθε άλλο παρά απαγορευτικό είναι σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πέτρο Λόλα, που ηγείται της έρευνας για την καλλιέργεια της στέβιαςστην Ελλάδα.
Με τρέχουσες τιμές το αρχικό κόστος ανά στρέμμα ανέρχεται σε περίπου 400 ευρώ τον πρώτο χρόνο, με τα κόστη να περιορίζονται σημαντικά στη διάρκεια των επόμενων ετών.
Η τιμή ανά κιλό ξηρών φύλλων στέβιας κυμαίνεται από 1 έως 2,5 ευρώ, με την παραγωγή ανά στρέμμα να ξεκινά από 100-150 κιλά και να φθάνει τα 400-450 κιλά, εφόσον ο παραγωγός τηρεί όλους τους κανόνες.
Η απόδοση δηλαδή μπορεί υπό συνθήκες να ξεπεράσει και τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Πληροφορίες για την καλλιέργεια στέβιας
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο τηλέφωνο 2421093105, αλλά και στο e-mail: [email protected]