Γάλα Γαϊδούρας

Γάλα Γαϊδούρας
Το γάλα γαϊδούρας είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, από τον Ιπποκράτη και την Κλεοπάτρα.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το γάλα γαϊδούρας αποτελεί το καταλληλότερο υποκατάστατο μητρικού γάλατος, αποτελεί εξαιρετική λύση για μωρά και ενήλικες με αλλεργία στο αγελαδινό και εξακολουθεί να είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση ασθενειών
Αναλύσεις δείχνουν την παρουσία λυσοζύμης, ένα ένζυμο με αντιμικροβιακή δράση, επίσης περιέχει θρεονίνη, ένα αμινοξύ απαραίτητο για τον οργανισμό αφού βοηθάει στην σωστή πέψη, στη λειτουργία του εντέρου, αλλά και στη δημιουργία οστικής αδαμαντίνης.
Το γάλα γαϊδούρας έχει σε αρκετά μεγάλες ποσότητες βιταμίνες Α1, Β1, Β2, B6, C, D και Ε, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και Ω3 & Ω6 λιπαρά οξέα, καθώς και ένα εξαιρετικό ποσοστό ανοσοσφαιρήνωνν και πρωτεϊνών γάλακτος.

Οι πρωτεΐνες γάλακτος προσφέρουν αξιόλογες ενυδατικές και θρεπτικές ιδιότητες. Η ενυδατική τους ικανότητα είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής απορρόφησής τους από την επιδερμίδα, καθώς και της δυνατότητας τους να δεσμεύουν νερό. Αυτά τα χαρακτηριστικά προάγουν την δημιουργία ενός υγροσκοπικού φιλμ στην κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας. Παράλληλα οι πρωτεΐνες γάλακτος απελευθερώνουν συγκεκριμένα αμινοξέα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά συστατικά του φυσιολογικού ενυδατικού παράγοντα του δέρματος. Οι πρωτεΐνες γάλακτος έχουν, επίσης ιδιαίτερα θρεπτική δράση, καθώς προσφέρουν περισσότερο από 40% των απαραίτητων αμινοξέων για το δέρμα. Αυτά τα αμινοξέα είναι πολύ σημαντικά για την διατήρηση της φυσιολογικής μεταβολικής δραστηριότητας των κυττάρων, καθώς συμμετέχουν στ η σύνθεση του κολλαγόνου, της ελαστίνης και της κερατίνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν παρατηρηθεί οι θετικές του επιδράσεις σε δερματικές παθήσεις (όπως έκζεμα, ψωρίαση, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και ρυτίδες) στην μείωση της χοληστερίνης, στην οστεοπόρωση στην αθηροσκλήρωση στην ανάρρωση ασθενών στη ρύθμιση της μικροπανίδας του εντέρου και στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βότανα: 

Σχετικά άρθρα