Το φυτό δάφνη
Το φυτό δάφνη είναι θάμνος αλλά με το κατάλληλο έδαφος και πότισμα μεγαλώνει σε μέγεθος δέντρου. Τα φύλλα της δάφνης είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο και έχουν ελαφρά κυματοειδή μορφή.
Η μυρωδιά τους είναι αρωματική και η γεύση τους σχετικά πικρή. Η δάφνη ανθίζει Μάρτιο με Απρίλιο. Το χρώμα των φύλλων της δάφνης είναι κυανόμαυρο ή μαύρο όταν ωριμάσει και έχουν σχήμα ωοειδές και μέγεθος μικρής ελιάς. Από τους καρπούς της δάφνης παράγεται το δαφνέλαιο.
Καλλιέργεια δάφνης
Το φυτό δάφνη ευδοκιμεί σε ασβεστολιθικά και καλά αρδευόμενα εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός της δάφνης γίνεται κουκούτσια από τους καρπούς της. Έπειτα από 3-4 μήνες τα φυτεύουν στο έδαφος και όταν αναπτυχθούν αρκετά τότε μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση. Εκτός αυτού, η δάφνη πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα όπως και με παραφυάδες.
Που χρησιμοποιείται η δάφνη
Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική σε σούπες, όσπρια (π.χ. φακές), σάλτσες κάθε είδους (ειδικά όμως ντομάτας και μπεσαμέλ), κρέατα, στιφάδο, ψάρια αλλά και στο τσάι. Το αιθέριο έλαιο που έχουν τα φύλλα και οι καρποί (δαφνέλαιο) χρησιμοποιείται για την παρασκευή εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων.
Το φυτό δάφνη - ιστορία
Στην Ελλάδα η δάφνη ήταν γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια και αναφέρεται στον Όμηρο. Ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων. Έτσι, ακόμα και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή. οι θεραπευτικές της ιδιότητες, είναι γνωστές από την αρχαιότητα.