Πώς να χάσουμε τα κιλά των γιορτών

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να εξιλεωθούμε για τις γιορτινές μας παρασπονδίες; Σίγουρα όχι να βιαστούμε! Η γρήγορη απώλεια βάρους συνεπάγεται τις περισσότερες φορές και γρήγορη επαναπρόσληψη των απολεσθέντων κιλών, κυρίως λόγω του ότι αυτή η απώλεια έχει προκύψει από πολύ αυστηρό περιορισμό της τροφής, αποφυγή ή ακόμη και αποκλεισμό ομάδων τροφίμων ή περίεργα διατροφικά «τρικ» και όχι μέσω της αλλαγής της στάσης μας απέναντι στο φαγητό. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει σε πρώτη φάση να φροντίσουμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, ελέγχοντας φυσικά σε καθημερινή βάση το ενεργειακό μας ισοζύγιο.

Γιατί όχι στη γρήγορη απώλεια

Στην προσπάθεια μας λοιπόν να απαλλαγούμε γρήγορα από τα περιττά κιλά υιοθετούμε διαιτητικά σχήματα άκρως επικίνδυνα για την υγεία μας. Η αποτοξίνωση με τις μορφές των φρούτων μόνο, ή των λαχανικών ή των ζωμών έχουν περίοπτη θέση στη λίστα των επιλογών μας. Το σενάριο, ειδικά σε μας τους διαιτολόγους γνωστό. Χάνονται μέσα σε 1-2 βδομάδες 4-8 κιλά και μέχρι το Πάσχα, ξαναχτυπούν το κουδούνι μας για να απαλλαγούν αυτή τη φορά όχι μόνο από τα 4-5 κιλά που είχαν πάρει στις γιορτές, αλλά από τα διπλά.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Για να αποδώσουμε γραφικότερα την κατάσταση αυτή θα σας παραπέμψουμε στην αρχή του ελατηρίου. Όσο πιο πολύ πιέσεις ένα ελατήριο, τόσο περισσότερο εκτινάσσεται. Έτσι συμβαίνει και με την ψυχολογία μας : όσο περισσότερο πιεζόμαστε, τόσο περισσότερο υπερκαταναλώνουμε μετά, με συνέπεια την επαναπρόσληψη όλου του βάρους που έχουμε χάσει.

Φυσικά ως «μάννα εξ ουρανού» φαντάζει το επικοινωνιακό τρικ των κέντρων αδυνατίσματος που διαφημίζουν γρήγορα και άκοπη απώλεια των κιλών.3 στους 4 που επισκέπτονται διαιτολογικά γραφεία έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν ινστιτούτα αδυνατίσματος χωρίς να έχουν το μόνιμο αποτέλεσμα για το οποίο προπλήρωσαν υπέρογκα ποσά. Επίσης 7 στους 10 είναι γυναίκες με το νούμερο αυτό να βελτιώνεται υπέρ των ανδρών τα τελευταία χρόνια.

Ο πανικός που καταβάλλει μερικούς να επισκέπτονται κέντρα αδυνατίσματος με την ψευδαίσθηση της γρήγορης απώλειας βάρους και του μόνιμου αποτελέσματος μπορεί να είναι πραγματικά επικίνδυνη. Από στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας το 40 % των απολεσθέντων κιλών επαναπροσλαμβάνεται μέσα στον πρώτο χρόνο, ενώ 8 στους 10 ξαναπαίρνoυν τα κιλά που έχασαν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε πως η συχνή αυξομείωση βάρους(yo-yodieting) επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την ψυχολογία μας, αλλά και τον μεταβολισμό μας, γίνεται σαφές πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το σώμα μας και να μην εμπιστευόμαστε την υγεία μας σε μη ειδικούς.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της τροποποίησης της συμπεριφοράς είναι το γεγονός ότι αν δεν μάθουμε να τρώμε σωστά κανένα πρόγραμμα αδυνατίσματος δεν έχει αποτελέσματα. Μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρεται από τους ειδικούς ότι η παχυσαρκία δεν είναι η νόσος που πρέπει να θεραπευτεί, αλλά είναι το σύμπτωμα της νόσου που καλείται υπερφαγία / βουλιμία.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η σοκολάτα παχαίνει, ποιος όμως αντιστέκεται από το να την αγοράσει από το σουπερ μαρκετ ή από το περίπτερο, ειδικά όταν βρίσκεται σε φορτισμένη συναισθηματικά κατάσταση ; Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε το φαγητό και αυτό είναι η απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για την απώλεια, αλλά (το σημαντικότερο) για τη διατήρηση των απολεσθέντων κιλών.

Τι θα πρέπει να κάνετε

Δεν ακολουθούμε δίαιτα συγκεκριμένων-προκαθορισμένων θερμίδων και ούτε ζυγίζουμε τα φαγητά. Το διαιτολόγιο πρέπει να στηρίζεται στο ενεργειακό μας υπόλοιπο ( αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο σύμφωνα με το Βασικό μας μεταβολισμό και τις δικές μας προσωπικές ανάγκές.

·Οι διατροφικές συστάσεις δεν πρέπει να αγνοούν στις υπάρχουσες διατροφικές συνήθειες και με άξονα αυτές να ξεκινήσει η προσπάθεια αλλαγής της διαιτητικής συμπεριφοράς. (αν κάποιος συνηθίζει να τρώει κάθε μέρα ένα σουβλάκι δεν μπορεί να του συσταθεί να τρώει μόνο ψάρι – σαλάτα, ή κοτόπουλο-σαλάτα κοκ κάθε μέρα)

·Είναι σημαντικό να τηρείτε τα γεύματά σας, φροντίζοντας να μη μένετε νηστικοί για μεγάλα διαστήματα μέσα στη μέρα, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος της μέρας θα αναπληρώσετε με ένα υπέρ το δέον πλούσιο γεύμα! Δε θα πρέπει να παραλείπετε το πρωινό σας, ενώ τα σνακ σας θα πρέπει να αποτελούνται από ελαφριές και υγιεινές επιλογές.

·Φρόντιζε να τρως σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και αργά. Το κύριο γεύμα θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά. Η συνήθεια αυτή μειώνει την πιθανότητα υπερφαγίας.

·Προσπαθήστε να τρώτε τρία κύρια γεύματα χωρίς να παραλείπετε το πρωινό

·2-3 φορές /βδομάδα όσπρια

·2-3 φορές/δβομάδα λευκό κρέας (ψάρι ή στήθος κοτόπουλο)

·Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε λιγότερο από 1 φορά / βδομάδα

·Καταναλώστε σε καθημερινή βάση λαχανικά

·Τρώτε τουλάχιστον 3-4 φρούτα/μέρα.

·Η κατανάλωση γλυκών, παγωτών και αλκοόλ πρέπει να είναι περιορισμένη και η συχνότητά τους εξαρτάται από τα εξατομικευμένα μας χαρακτηριστικά.

·Προτίμησε γαλακτοκομικά, αναψυκτικά και παγωτό στις light εκδόσεις τους.

·Αύξησε την καθημερινή σου άσκηση.

Χρησιμοποίησε φυσικά βότανα για αδυνάτισμα.

Βότανα: 

Σχετικά άρθρα