Η γυμναστική δυναμώνει τον εγκέφαλο

Η συστηματική γυμναστική δεν κάνει μόνο στο σώμα καλό, αλλά και στον εγκέφαλο, αλλάζοντας τη δομή και διεγείροντας τη λειτουργία του, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας.

Όπως έδειξε η ανασκόπηση, ο ανθρώπινος εγκέφαλος ωφελείται τόσο από την αεροβική γυμναστική (όπως το τζόγγινγκ, το κολύμπι, ο χορός ή το περπάτημα) όσο και από την προπόνηση για δύναμη (όπως οι ασκήσεις αντίστασης ή οι ασκήσεις με βάρη).

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν πως απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί πως επηρεάζει η γυμναστική την δομή και την λειτουργία του εγκεφάλου.

Στην έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στην διαδικτυακή έκδοση της «Επιθεωρήσεως Εφηρμοσμένης Φυσιολογίας» (JAP), οι ερευνητές με επικεφαλής την δρα Μισέλ Βος, από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόϊ, γράφουν πως επανεξέτασαν 111 προγενέστερες μελέτες.

Όπως διαπίστωσαν, η αεροβική και η προπόνηση για δύναμη είναι απαραίτητες για υγιή εγκέφαλο. Η αεροβική λ.χ., ιδίως κατά την παιδική ηλικία, παίζει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη νοητικών ικανοτήτων οι οποίες μας συνοδεύουν για μια ζωή, ενώ η συστηματική προπόνηση βελτιώνει τη μνήμη, την προσοχή και τις ικανότητες λήψεως αποφάσεων.

Αντιθέτως, η καθιστική ζωή σχετίζεται με φτωχότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και χειρότερες επιδόσεις στα τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές παρέχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις για τους τρόπους με τους οποίους τονώνει η γυμναστική τον εγκέφαλο.

Αφού εξέτασαν και μελέτες σε ζώα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η γυμναστική αλλάζει την δομή του εγκεφάλου, διεγείροντας την παραγωγή νέων νευρικών κυττάρων και αιμοφόρων αγγείων.

Επιπλέον, αυξάνει την παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Βότανα: 

Σχετικά άρθρα

  • Υπάρχουν πολλά δημοφιλή ροφήματα από βότανα της φύσης που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αυτά είναι μερικά από τα πιο γνωστά:
  • Το Φασκόμηλο θεωρείται ότι ηρεμεί τα νεύρα. Το φασκόμηλο είναι εξαίρετο τονωτικό, καταπολεμά την κούραση, βοηθά άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση και διευκολύνει την πέψη. Συνιστάται σε άτομα που...
  • Θεωρείται ότι περίπου οι µισοί ενήλικες σε όλον τον κόσµο έχουν στο γαστρικό βλεννογόνο τους το H. pylori. Εχει ασυµπτωµατική λοίµωξη από το βακτηρίδιο αυτό περίπου 10% των υγιών ατόµων ηλικίας κάτω...
  • Μαύρο τσάι και οι ιδιότητες του Το μαύρο τσάι είναι γνωστό για την προσφορά του στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Είναι το δημοφιλέστερο είδος τσαγιού...
  • Ενυδατικός Ορός (serum) προσώπου με φυτικά συστατικά.