Κινόα
Καλλιέργεια κινόα - Σπορά
Η σπορά γίνεται την άνοιξη, απευθείας στο χωράφι.
Ο Μάιος, όπου η θερμοκρασία εδάφους είναι υψηλότερη, δεν ενδεικνύεται καθώς δίνουν μειωμένο φύτρωμα.
Κινόα σαλάτα με χαλούµι
Πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και σε γεύση, η σαλάτα αυτή µπορεί να σταθεί και µόνη της ως γεύµα.
Υλικά (για 4 άτοµα)
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 µεγάλο κόκκινο κρεµµύδι, κοµµένο σε φέτες
Κινόα για ημικρανίες
Εάν είστε επιρρεπείς στις ημικρανίες, δοκιμάστε να προσθέσετε κινόα στη διατροφή σας.
Η κινόα είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, ένα ορυκτό που βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, προλαμβάνοντας τη συστολή και διαστολή τους, χαρακτηριστικό της ημικρανίας.
Η αυξημένη πρόσληψη μαγνησίου έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα των επεισοδίων κεφαλαλγίας που αναφέρθηκαν από τους πάσχοντες από ημικρανία.
Γάλα κινόα – Quinoa Milk
Το γάλα κινόα διαθέτει προληπτικές αντιγηραντικές ιδιότητες.
Συνήθως, η πρόωρη γήρανση του δέρματος δεν λαμβάνεται αρκετά υπόψη στην περιποίηση. Μόνο όταν εμφανιστούν οι πρώτες ρυτίδες, λαμβάνουμε το ώριμο δέρμα σοβαρά υπόψη. Ελάχιστη σημασία δίνεται στους πρώτους προάγγελους, π.χ. στη λέπτυνση της επιδερμίδας και στην μείωση της σφριγηλότητας.
Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει αυξημένος σχηματισμός τηλαγγειεκτασιών και δερματικών συσσωρεύσεων, κάτι που κάνει το ανάγλυφο του δέρματος τραχύ και μη λείο. Το χρώμα του δέρματος τείνει όλο και περισσότερο προς το ωχροκίτρινο.
Κοτόπουλο με κινόα
Υλικά
1 φλιτζάνι κινόα
2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
2 φιλέτα κοτόπουλο κομμένα σε λωρίδες
1 κολοκύθι κομμένο σε κυβάκια
1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
150 γρ φέτα τριμμένη
6 φύλλα φρέσκο βασιλικό
1 κ.σ χυμό Lime
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό κοτόπουλου και βάζουμε το κινόα να βράσει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Το κινόα είναι έτοιμο όταν απορροφήσει όλο το ζωμό και γίνει αφράτο.
γεμιστά με κινόα
Υλικά
350 γρ. βρασμένο Κινόα (Quinoa)
4 πολύχρωμες Πιπεριές
2 Κλωνάρια Πράσα
2 λιαστές Ντομάτες
1 κ. γλυκού Πάπρικα
1/2 φλ. Κουκουνάρι
Αλάτι & Πιπέρι
Εκτέλεση
Μηχανή αναζήτησης συνταγών μαγειρικής
Προετοιμάζετε το κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία.
Συνήθως το ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό αφού το έχουμε μουλιάσει για μερικές ώρες.
Βράζετε 350γρ κινόα σε 700ml νερού για 15 λεπτά.
Πως μαγειρεύουμε την κινόα
Παρόλο που η συσκευασμένη κινόα, που βρίσκουμε πλέον σε πολλά μαγαζιά με βιολογικές τροφές, είναι επεξεργασμένη και αποφλοιωμένη καλό θα ήταν να την ξεπλύνουμε με πολύ νερό σε ένα σουρωτήρι τρίβοντας τους σπόρους με το χέρι. Έτσι θα βεβαιωθούμε ότι έχει φύγει τελείως η σχετικά πικρή γεύση που έχει το περίβλημα,εν αντιθέσει με το εσωτερικό που είναι γευστικότατο, των σπόρων.
ΜαγείρεμαΓια να μαγειρέψουμε την κινόα απλά, ακολουθούμε την διαδικασία σαν να φτιάχναμε πλιγούρι.
Διαθρεπτικά στοιχεία κινόα
Ας δούμε τα διαθρεπτικά στοιχεία της κινόας ανά 100g
Θερμίδες: 374Kcal
Συστατικά Ποσότητα %Ημερήσιων Αναγκών*
Συνολικά Λιπαρά 6g 8
Κεκορεσμένα Λιπαρά 0,59g 2
Μονοακόρεστα Λιπαρά 1,535mg
Πολυακόρεστα Λιπαρά 2,347mg
Χοληστερόλη 0g 0
Υδατάνθρακες 69g 22
Φυτικές ίνες 6g
Κινόα
Επιστημονική ονομασία : chenopodium quinoa.