σάκχαρα

Συκιά

Συκιά

Πρόκειται για ένα φρούτο που είναι ήδη γνωστό και αγαπημένο από την αρχαιότητα. Όπως είναι ευρέως γνωστό, η λέξη «συκοφάντης» χαρακτήριζε όλους εκείνους που πρόδιδαν όσους εξήγαγαν κρυφά σύκα από την Αττική. Τα αττικά σύκα ήταν τα πιο νόστιμα στο είδος τους, ωστόσο απαγορευόταν η εξαγωγή τους λόγω περιορισμένης παραγωγής τους.

Βρώμη

Η βρόμη είναι ποώδες μονοετές φυτό που καλλιεργείται παντού για την
παραγωγή σανού ή διαιτητικών τροφών με μεγάλη θρεπτική αξία.
Οι βλαστοί της είναι κοίλοι, σε μικρές τούφες, ύψους 1-130 μ. Τα φύλλα
της είναι, επίπεδα, λεία ή χνουδωτό, γραμμοειδή οξύληκτα. Τα άνθη
της είναι ενωμένα ανά δύο. Ανθίζει Ιούλιο και Αύγουστο.

Συστατικά
Οι κόκκοι (semen aνenae) περιέχουν αβενίνη (βανιλοσίδιο), μια τονωτική
ουσία, 55% άμυλο, 2-5% σάκχαρα, 14% πρωτεΊνεc; και 5% λιπίδια. Είναι
πλούσιοι σε βιταμίνες Β και C. Περιέχουν επίσης ασβέστιο, χαλκό, κοβάλτιο,
μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο.

Subscribe to RSS - σάκχαρα