πάπρικα

πάπρικα

Η πάπρικα είναι ζωηρόχρωμη κόκκινη σκόνη που παρασκευάζεται από τους καρπούς συγκεκριμένων ποικιλιών πιπεριάς (Καψικόν το ετήσιον, Capsicum annuum), χρησιμοποιείται δε ευρέως ως μπαχαρικό.

Τα φυτά φυτεύονται στην αρχή της άνοιξης, η δε συγκομιδή πραγματοποιείται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Οι καρποί ξηραίνονται και κονιορτοποιούνται για να παραχθεί η πάπρικα. Η γεύση της πάπρικας ποικίλλει από γλυκιά έως δριμεία. Η πάπρικα περιέχει σάκχαρο και είναι πλουσιότερη σε βιταμίνη C σε σχέση με τα εσπεριδοειδή.

Η καψαϊκίνη είναι υπεύθυνη για την καυτερή της γεύση, ενώ η ελαιορρητίνη χρησιμοποιείται ως χρωστική σε διάφορα τρόφιμα (μεταξύ αυτών και τα λουκάνικα). Η πάπρικα χρησιμοποιείται στην κουζίνα πολλών χωρών , κυρίως όμως στις κουζίνες της Ισπανίας του Μεξικού και της Βαλκανικής Χερσονήσου. Στην Ουγγαρία η πάπρικα είναι το εθνικό μπαχαρικό όπου χρησιμοποιείται σε καυτερά πιάτα όπως το γκούλας(gulyas) και σε σάλτσες όπως η κέτσαπ.

Βότανα: 

Σχετικά άρθρα

  • Μάσκες προσώπου για φακίδες πανάδες και σημάδια Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι είναι μοναδικό χαρακτηριστικό ομορφιάς, άλλες θεωρούν τις φακίδες μειονέκτημα στην εμφάνισή τους και θέλουν με κάθε...
  • Αλοιφή για το έκζεμα
  • Η κολπίτιδα είναι μικροβιακή λοίμωξη ή φλεγμονή που έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η σύσταση των φυσιολογικών κολπικών εκκρίσεων και να προκαλείται φαγούρα στην περιοχή του κόλπου.
  • Το δενδρολίβανο αποτελεί μια φυσική θεραπεία πρώτης γραμμής σε θέματα υγείας που αφορούν στην κυκλοφορία του αίματος και τη βελτίωση των δερματικών παθήσεων.
  • Καταπολέμηση κρυολογήματος & συναχιού με φυσικούς τρόπους Το κρυολόγημα και το συνάχι μπορεί να είναι παροδικό αλλά είναι βασανιστικό. Η εμφάνισή του είναι έντονη τη χειμερινή περίοδο καθώς...