Συμβουλές για την ορθή χρήση των βοτάνων

Συμβουλές για την ορθή χρήση των βοτάνων
• Βεβαιωθείτε για τη διάγνωση
Οι λάτρεις των βοτάνων μερικές φορές πιστεύουν ότι μπορούν να διαγνώσουν μια ασθένεια καθώς επίσης και να βρουν τα βότανα με τα οποία θα τη θεραπεύσουν. Αλλά η διάγνωση είναι μια ξεχωριστή τέχνη και κάτι που είναι καλύτερα να γίνεται από τους γιατρούς. Προσωπικά δεν ενθαρρύνω την αυτό-διάγνωση. Όταν αισθανθείτε πεπεισμένοι για μια διάγνωση, τότε μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας το πώς μπορείτε να τη θεραπεύσετε: φάρμακα, βότανα, κάποιος συνδυασμός και των δύο ή οτιδήποτε από τα προηγούμενα μαζί με διατροφή, άσκηση και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μερικοί γιατροί θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη διατροφή και τον τρόπο ζωής απ' ότι στα φάρμακα για μερικές ασθένειες.
• Προσοχή στις παρενέργειες.
όλα τα φάρμακα, είτε φυσικά είτε συνθετικά, έχουν παρενέργειες. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα ενεργό φυτικό χημικό (φυτοχημικό) -ή ένα βοτανικό μείγμα που να περιέχει χιλιάδες από αυτά- έχοντας μόνο μια σκόπιμη χημική αντίδραση μέσα στα σώματά μας. Φυσικά έχουμε και άλλες αντιδράσεις, άσχετες με την ασθένεια, οι οποίες πιο κατάλληλα θα έπρεπε να ορίζονται ως παρενέργειες- άλλες επιθυμητές και άλλες ανεπιθύμητες. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να προσέχετε όταν παίρνετε για πρώτη φορά κάποιο καινούριο βότανο. Αν έχετε μια δυσάρεστη αντίδραση σε κάποιο βότανο, όπως ζαλάδα, ναυτία ή πονοκέφαλο, μειώστε τη δόση σας ή σταματήστε να παίρνετε το βότανο. Ακούστε το σώμα σας. Αν δεν αισθάνεστε καλά με το βότανο, μην το παίρνετε.
• Να είστε προετοιμασμένοι για αλλεργικές αντιδράσεις.
Οι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα πάντα. Ακόμη και αν δεν έχετε γνωστές αλλεργίες, μπορεί να είστε αλλεργικοί σε ένα καινούριο βότανο που δοκιμάσατε. Να είστε προσεκτικοί. Αν εμφανίσετε κάποια ασυνήθιστα συμπτώματα, σταματήστε να παίρνετε το φάρμακο και συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο ή ένα γιατρό. Αν αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε δυσκολία στην αναπνοή μέσα σε 30 περίπου λεπτά από την ώρα που δοκιμάσατε ένα καινούριο βότανο, φαγητό ή φάρμακο, καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο. Μπορεί να έχετε μια αντίδραση αναφυλαξίας, την πιο βαριά μορφή αλλεργικής αντίδρασης, η οποία μπορεί να αποδειχτεί πολύ γρήγορα μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.
• Προσοχή στις αλληλεπιδράσεις.
Τα φαρμακευτικά σκευάσματα μερικές φορές αλληλεπιδρούν άσχημα το ένα με το άλλο και με συγκεκριμένες τροφές. Το ίδιο ισχύει και για τα βοτανικά φάρμακα. Να είστε πάντοτε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν παίρνετε περισσότερα από ένα φάρμακα ή βότανα ή ένα συνδυασμό ενός φαρμάκου και ενός βοτάνου. Οι κακές αλληλεπιδράσεις είναι πάντοτε πιθανές. Αν έχετε υποψίες για μια άσχημη αλληλεπίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας, καλό θα ήταν να πείτε στο γιατρό σας και το βοτανολόγο σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε καθώς και για οποιεσδήποτε τροφές ενδεχομένως τρώτε.

Βότανα: 

Σχετικά άρθρα