αφέψημα

Συκιά

Συκιά

Πρόκειται για ένα φρούτο που είναι ήδη γνωστό και αγαπημένο από την αρχαιότητα. Όπως είναι ευρέως γνωστό, η λέξη «συκοφάντης» χαρακτήριζε όλους εκείνους που πρόδιδαν όσους εξήγαγαν κρυφά σύκα από την Αττική. Τα αττικά σύκα ήταν τα πιο νόστιμα στο είδος τους, ωστόσο απαγορευόταν η εξαγωγή τους λόγω περιορισμένης παραγωγής τους.

Δυσκοιλιότητα αντιμετώπιση (θεραπεία με βότανα)

Δυσκοιλιότητα αντιμετώπιση (θεραπεία με βότανα)

Η Δυσκοιλιότητα είναι μία δυσλειτουργία του εντέρου και προσβάλλει 1 στους 5 ανθρώπους παγκοσμίως. Υπάρχουν 2 κατηγορίες η μακροχρόνια και η περιστασιακή.

Τα αίτια της συχνής της εμφάνισης οφείλονται κατά κύριο λόγο στον τρόπο ζωής στην λάθος διατροφή και στο στρες…

Προτού κάποιος καταφύγει σε κάποια φαρμακευτική αγωγή, καλό θα ήταν να εντάξει πρώτα στο διαιτολόγιό του τα φρούτα τα λαχανικά το πολύ νερό και να υιοθετήσει κάποιο είδος άσκησης.

Αγριμόνιο

Αγριμόνιο

Το Αγριμόνιο χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως ως βότανο τονωτικό του πεπτικού συστήματος και θεωρείται ένα φυτό που επουλώνει πληγές και αρρώστιες.

Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τα έλκη, τους κολικούς και τη διάρροια. Οι τανίνες που περιέχει σε συνδυασμό με φοτοστερίνη και γόμμα του προσδίδουν διουρητικές , στυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το αγριμόνιο παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε για την επούλωση ανοιχτών πληγών , για τσιμπήματα εντόμων, δαγκώματα φιδιών, διάλυση αποστημάτων και το συνάχι.

Βρώμη

Η βρόμη είναι ποώδες μονοετές φυτό που καλλιεργείται παντού για την
παραγωγή σανού ή διαιτητικών τροφών με μεγάλη θρεπτική αξία.
Οι βλαστοί της είναι κοίλοι, σε μικρές τούφες, ύψους 1-130 μ. Τα φύλλα
της είναι, επίπεδα, λεία ή χνουδωτό, γραμμοειδή οξύληκτα. Τα άνθη
της είναι ενωμένα ανά δύο. Ανθίζει Ιούλιο και Αύγουστο.

Συστατικά
Οι κόκκοι (semen aνenae) περιέχουν αβενίνη (βανιλοσίδιο), μια τονωτική
ουσία, 55% άμυλο, 2-5% σάκχαρα, 14% πρωτεΊνεc; και 5% λιπίδια. Είναι
πλούσιοι σε βιταμίνες Β και C. Περιέχουν επίσης ασβέστιο, χαλκό, κοβάλτιο,
μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο.

Τρόποι παρασκευής βοτάνων

Έγχυμα (Εκχύλισμα)
Το έκχυμα είναι ένας απλός τρόπος εξαγωγής των ενεργών συστατικών των βοτάνων μέσω του ζεστού νερού. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για να εξάγουμε τα πτητικά συστατικά των αποξηραμένων ή πράσινων εναέριων μερών των βοτάνων όπως είναι τα λουλούδια και τα φύλλα. Βάζουμε το βότανο στο νερό πριν βράσει και το αφήνουμε σκεπασμένο μ΄ ένα καπάκι για 5-10 λεπτά. Επειδή το βραστό νερό διασκορπίζει τα πολύτιμα πτητικά έλαια των βοτάνων στον ατμό μην τα αφήνετε να βράσουν.

Αφέψημα

Σέλινο

Το σέλινο είναι ένα έντονα αρωματικό φυτό, με σκληρό βλαστό ρίζες σαρκώδεις και ινώδεις, φύλλα με διαιρεμένο έλασμα, οι μίσχοι κυρτωμένοι δημιουργούν αυλάκι.

Το ύψος του φτάνει τα 90 εκατοστά και τα σπόρια του είναι αρωματικά, με ίδιο άρωμα με αυτό του φυτού αλλά με πικρότερη και πιο καυστική γεύση. Τα σπόρια του χρησιμοποιούνται και ως μπαχαρικό.

Πολλαπλασιάζεται με σπορά σε θερμοκήπια ή ειδικά σπορεία και στη συνέχεια μεταφυτεύεται σε μικρά σακουλάκια αφού περάσουν 5-7 εβδομάδες.

Όταν το ύψος του φτάσει τα 20 εκατοστά περίπου τότε μεταφυτεύετε στη τελική του θέση.

Subscribe to RSS - αφέψημα