Δυσκοιλιότητα αντιμετώπιση (θεραπεία με βότανα)

Δυσκοιλιότητα αντιμετώπιση (θεραπεία με βότανα)

Η Δυσκοιλιότητα είναι μία δυσλειτουργία του εντέρου και προσβάλλει 1 στους 5 ανθρώπους παγκοσμίως. Υπάρχουν 2 κατηγορίες η μακροχρόνια και η περιστασιακή.

Τα αίτια της συχνής της εμφάνισης οφείλονται κατά κύριο λόγο στον τρόπο ζωής στην λάθος διατροφή και στο στρες…

Προτού κάποιος καταφύγει σε κάποια φαρμακευτική αγωγή, καλό θα ήταν να εντάξει πρώτα στο διαιτολόγιό του τα φρούτα τα λαχανικά το πολύ νερό και να υιοθετήσει κάποιο είδος άσκησης.

Αν τα παραπάνω δεν αποδώσουν υπάρχει μια μεγάλη γκάμα με θεραπευτικά βότανα τα οποία μπορούν να ανακουφίσουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα, και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας :

• Φραγκούλα (ή Ραμνός). Η καλύτερη λύση απέναντι στη δυσκοιλιότητα. Το αφέψημα της φραγκούλας είναι ήπιο υπακτικό και ρυθμιστικό του εντέρου. Δεν προκαλεί εθισμό ούτε ερεθισμό.
• Ψύλλιο (plandago psyllium) οι σπόροι του φυτού αυτού προστατεύουν το γαστρεντερικό σύστημα λόγω της ποσότητας των φυτικών ινών και το θεραπευτικών στοιχείων που περιέχουν. Δεν είναι εθιστικό και ενδείκνυται και στην περίοδο εγκυμοσύνης.
• Λινάρι (λιναρόσπορος). Εκτός της θρεπτικής τους αξίας (μεγάλη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα) είναι πολύ αποτελεσματικό σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
• Αλόη, ο χυμός της αλόης βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου, και είναι πολύ θρεπτικός και απότοξινωτικός. Δεν ενδείκνυται για μακροχρόνια χρήση.
• Σιναμική πολύ αποτελεσματικό σαν αφέψημα, προκαλεί βίαια εκκένωση, συνίσταται να πίνεται σαν αφέψημα πριν την κατάκλιση. Δεν ενδείκνυται για συχνή χρήση.
• Χαμομήλι Το αφέψημα από χαμομήλι με μια κουταλιά μέλι μπορεί να σας ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα, αφού αποτελεί ένα ήπιο υπακτικό που παράλληλα καταπραΰνει τους πόνους της κοιλιάς.

Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και τον φαρμακοποιό σας και ζητήστε τους την γνώμη τους για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με φυσικούς τρόπους.

Σχετικά άρθρα

  • Η Τσουκνίδα είναι γνωστή κυρίως για τον έντονο ερεθισμό που προκαλεί στο δέρμα μόλις την αγγίξει. Κατά την παράδοση, οι λεγεώνες του Καίσαρα εισήγαγαν την ρωμαϊκή τσουκνίδα στη Βρετανία, γιατί...
  • Το φυτό δάφνη Το φυτό δάφνη είναι θάμνος αλλά με το κατάλληλο έδαφος και πότισμα μεγαλώνει σε μέγεθος δέντρου. Τα φύλλα της δάφνης είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο...
  • Τα βότανα όταν χρησιμοποιούνται ενώ είναι φρέσκα έχουν και τα καλύτερα αποτελέσματα. Επειδή όμως τα περισσότερα είναι ευπαθή, εάν τα αποξηράνουμε άμεσα και με τον σωστό τρόπο, διατηρούν τις...
  • Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που ενδείκνυται για τους υπερτασικούς που τείνουν να ανεβάζουν... πίεση κυρίως όταν στρεσάρονται. Το μελισσόχορτο δρα τονωτικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό,...
  • Η κυτταρίτιδα είναι η συσσώρευση νερού και λίπους, ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό και δημιουργεί μια υφή και όψη σαν αυτή του πορτοκαλιού. Οφείλεται στην κακή αιμάτωση και στη διόγκωση των...