Κανέλα

Η κανέλα (ο φλοιός) είναι θερμαντική-τονωτική του κυκλοφορικού, του πεπτικού, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος, καθώς αυξάνει τις εκκρίσεις του στομαχιού. Θεωρείται ότι τονώνει το δέρμα και τη μήτρα κι ότι είναι αφροδισιακή και αιμοστατική. Είναι αντισηπτική και ανθελμινθική, εξαιτίας της παρουσίας της ευγενόλης.
Κανέλα με αλατισμένο νερό σε γαργάρες είναι κατά της καταρροής. Εξωτερικά χρησιμοποιείται η σκόνη της σε άτονες πληγές, ενώ το βάμμα και το λάδι της χρησιμοποιούνται για εντριβές στους χρόνιους ρευματισμούς και κατά της αδυναμίας. Το αιθέριο έλαιο εξάλλου είναι τονωτικό της καρδιάς και της αναπνοής, ενώ βοηθά στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου.
Πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν ότι η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα στη μείωση της γλυκόζης του αίματος όπως επίσης και στα επίπεδα της χοληστερόλης στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επίσης, μελέτες σε άτομα με προ-διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη και με μεταβολικό σύνδρομο αποδείχτηκε ότι η κανέλα μπορεί να βελτιώσει τι γλυκαιμικό έλεγχο και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Φαίνεται λοιπόν ότι οι πολυφαινόλες της κανέλας παρουσιάζουν ιδιότητες της ινσουλίνης και κινητοποιούν την εναπόθεση γλυκόζης στους σκελετικούς μύες και στο λιπώδη ιστό.

Αν και δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν τα εκχυλίσματα και η σκόνη κανέλας έχουν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα, ο κύριος παράγοντας αυτής της ευεργετικότητας είναι η ποσότητα των ενεργών συστατικών που περιέχουν, οι πολυφαινόλες MHCP. Τα συστατικά αυτά που περιέχονται στην κανέλα μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης, μειώνοντας τη γλυκαιμία.Οι σύγχρονες οδηγίες για τη θεραπεία του διαβήτη συνιστούν διατήρηση στα φυσιολογικά όρια ή κοντά στα φυσιολογικά όρια της γλυκαιμίας με επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) να είναι μικρότερα του 7%. Πρόσφατη έρευνα έδειξε σημαντική κλινικά μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) με συμπληρωματική χορήγηση κανέλας αν και στη συγκεκριμένη έρευνα μελετήθηκαν μόνο άτομα με κακώς ρυθμισμένο διαβήτη τύπου 2 (HbA1c>7%).

Επίσης φαίνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα κανέλας τόσο σημαντικότερη είναι η μείωση στα επίπεδα γλυκόζης. Παρόλα αυτά δεν έχει εξεταστεί η ανεκτικότητα μεγάλων δόσεων κανέλας με ταυτόχρονη χορήγηση φαρμακευτικής διαβητικής αγωγής γεγονός που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Ακόμα οι επιδράσεις της κανέλας στα επίπεδα γλυκόζης διαφέρουν ανάλογα με τον πληθυσμό (εθνικότητα), τη συνήθη δίαιτα, το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), τα όρια των επιπέδων γλυκόζης και τη δόση της κανέλας και κρίνεται απαραίτητη η εξέταση της επίδρασης αυτών των παραγόντων.
Τέλος έχει επισημανθεί η ικανότητα της κανέλας να καθυστερεί την εκκένωση του γαστρικού περιεχομένου, γεγονός που επίσης μειώνει τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c)σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Συνοψίζοντας οι ερευνητές προτείνουν ότι η κατανάλωση κανέλας στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της γλυκαιμίας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή και προ διαβήτη. Αν και τα ευρήματα φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενα πρέπει να διερευνηθούν εκτενέστερα.

Προσθέστε μισό κουταλάκι κανέλας στα γεύματα σας: στο ρυζόγαλο, στο γιαούρτι στη φρουτοσαλάτα ή μια ράβδο κανέλας στο τσάι σας.

Βότανα: 

Σχετικά άρθρα

  • Η Τσουκνίδα είναι γνωστή κυρίως για τον έντονο ερεθισμό που προκαλεί στο δέρμα μόλις την αγγίξει. Κατά την παράδοση, οι λεγεώνες του Καίσαρα εισήγαγαν την ρωμαϊκή τσουκνίδα στη Βρετανία, γιατί...
  • Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που ενδείκνυται για τους υπερτασικούς που τείνουν να ανεβάζουν... πίεση κυρίως όταν στρεσάρονται. Το μελισσόχορτο δρα τονωτικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό,...
  • Το γνωστό τσάι του βουνού απαντάται σε όλα τα ελληνικά βουνά αλλά και σε χέρσους τόπους. Είναι πολύ διαδομένο και δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα και απαντά σε αρκετά τοπικά είδη, όπως το τσάι του...
  • Το κάρδαμο είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών (Brassicaceae) (συνώνυμη περιγραφική ονομασία Σταυρανθών (Cruciferae). Είναι αυτοφυές φυτό και τα φύλλα του φύονται...
  • Η Αλόη βέρα (Aloe vera), επίσης γνωστή ως φαρμακευτική αλόη, είναι ένα είδος εύχυμου φυτού που κατά πάσα πιθανότητα κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική, τις Κανάριους Νήσους και το Πράσινο Ακρωτήρι. Η...