Δενδρολίβανο... το θαυματουργό!

Δενδρολίβανο... το θαυματουργό!

Το δενδρολίβανο αποτελεί μια φυσική θεραπεία πρώτης γραμμής σε θέματα υγείας που αφορούν στην κυκλοφορία του αίματος και τη βελτίωση των δερματικών παθήσεων.

Το μερικές φορές... παραγνωρισμένο δενδρολίβανο (γνωστό και ως "αρισμαρί") αποτελεί ένα βότανο στο όνομα του οποίου δεν ορκίζονται μόνο οι μεγαλύτεροι σεφ, αλλά και οι ειδικοί σε θέματα υγείας, από αρχαιοτάτων χρόνων μάλιστα. Η συχνή του χρήση σε φαρμακευτικές και καλλυντικές παρασκευές προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες, καθιστώντας το έναν πολύτιμο σύμμαχο στην επίτευξη της σωστής λειτουργίας του οργανισμού, αλλά και την αψεγάδιαστη εμφάνιση του δέρματος.

Με ενεργά συστατικά και βιταμίνες Α, Β2, Β6, C, αλλά και μέταλλα όπως σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, παρέχει και μοναδική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό αφού είναι πλούσιο σε καφεϊκό και ροσμαρινικό οξύ. Το μεγάλο πλεονέκτημα του δενδρολίβανου είναι πως μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλες τις μορφές (αποξηραμένο, φρέσκο ή σε εκχύλισμα/έλαιο), γεγονός που το κάνει εύχρηστο σε ακόμα περισσότερες παρασκευές.

Μοιάζοντας λίγο με τη Novibet που χαρίζει πολλά πλεονεκτήματα στην... υγεία του πορτοφολιού σας (παίξτε τα καλύτερα παιχνίδια εδώ), το δενδρολίβανο συνδυάζει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται ως φυσικό αντιφλεγμονώδες, φυσικό αντιστρεσογόνο, βελτιωτικό της μνήμης, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και ανακουφίζει από τα αναπνευστικά προβλήματα. Από την άλλη, τα καλλυντικά του οφέλη είναι αναρίθμητα, μιας και λόγω της αντιοξειδωτικής-τονωτικής δράσης και της ενίσχυσης που προσφέρει στην κυκλοφορία του αίματος, χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων που έχουν αρνητικό αισθητικό αντίκτυπο, όπως φλεβίτιδες, κυτταρίτιδα, ραγάδες, κιρσούς, βελτιώνοντας κατά πολύ την όψη της επιδερμίδας στις πάσχουσες αυτές περιοχές. Στις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις, η δράση του δενδρολίβανου είναι πιο άμεση εφόσον εφαρμόζεται τοπικά με τη μορφή ελαίου ή εκχυλίσματος. Μια ωραία πρόταση είναι να ετοιμάσετε το δικό σας εκχύλισμα, χρησιμοποιώντας ένα ματσάκι φρέσκο δενδρολίβανο που θα εμποτίσετε μέσα σε ένα μπουκαλάκι με λίγο οινόπνευμα, αφήνοντάς το μείγμα για δέκα μέρες. Μετά από αυτό το διάστημα και αφού στραγγίξετε το εκχύλισμα, μπορείτε να το απλώσετε με κινήσεις μασάζ σε περιοχές που έχουν ανάγκη από τόνωση της κυκλοφορίας και βελτίωση της εμφάνισης της επιδερμίδας.

Όπως προαναφέραμε, το δενδρολίβανο αποδεικνύεται χρήσιμο και στις περιπτώσεις αναστολής της αλωπεκίας στο τριχωτό του κεφαλιού. Αν αντιμετωπίζετε, λοιπόν, προβλήματα τριχόπτωσης, το δενδρολίβανο αποτελεί ένα φυσικό αλλά αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης. Βράστε λίγο νερό και προσθέστε κατόπιν μερικά αποξηραμένα φύλλα δενδρολίβανου, καλύπτοντας το αφέψημα για 10 λεπτά. Αφού αποκτήσει μια ανεκτή θερμοκρασία, απλώστε στην επιφάνεια του κεφαλιού σας, κάνοντας απαλές κινήσεις μασάζ με τα δάχτυλά σας. Αφού τελειώσετε την εφαρμογή, αφήστε το δενδρολίβανο να αναλάβει... δράση. Περιμένετε για λίγα λεπτά και κατόπιν ξεβγάλτε τα μαλλιά σας με μπόλικο νερό. Η τακτική εφαρμογή της θεραπείας θα σταματήσει την τριχόπτωση και θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος ώστε να τονωθούν και να ισχυροποιηθούν τα υπάρχοντα τριχοθυλάκια.

Όποια κι αν είναι η χρήση που θα επιλέξετε, το δενδρολίβανο αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα και πολυχρηστικά βότανα. Γι' αυτόν το λόγο μη διστάσετε στιγμή να το χρησιμοποιήσετε, εκτός από τη μαγειρική, και στην παρασκευή φυσικών θεραπειών που ενισχύουν την καλή υγεία του οργανισμού.

Βότανα: 

Σχετικά άρθρα