Ο βασιλικός είτε Φρέσκος, κατεψυγμένος ή αποξηραμένος, έχει πολλές εφαρμογές στην μαγειρική όπως με καλοκαιρινά λαχανικά (ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες), ψάρια, ομελέτες, σάλτσες, πίτσες, γαρνιτούρες (π.χ. φασόλια ή πατάτες σαλάτα) αλλά και στη ζαχαροπλαστική (παγωτά, σορμπέ).
Ο βασιλικός, ανακατεμένος με ελαιόλαδο, χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στην μαγειρική για ζυμαρικά, ρύζι και σαλάτες.
Αποτελεί το βασικό συστατικό της περίφημης σάλτσας «πέστο».
Τα βότανα της ελληνικής φύσης έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες.
Βότανα: