Δενδρολίβανο

Δενδρολίβανο
Θάμνος, ιθαγενής της Ευρώπης, aυτοφυής στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου , κοινός στους θαμνότοπους και τα χέρσα εδάφη . Το δεντρολίβανο σπάνια απαντάται αυτοφυές στη χώρα μας , ενώ καλλιεργείται ως καλλωπιστικό.
Γνωστότατο στους αρχαίους και ιδιαίτερα στους Έλληνες και τους Ρωμαίους , που το είχαν σε μεγάλη εκτίμηση. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν ως «δώρο της Αφροδίτης., στους ανθρώπους και μ ' αυτό διακοσμούσαν τις εικόνες των θεών.
Το φυτό σκορπίζει μια δυνατή μυρωδιά καμφοράς , ενώ η γεύση του είναι καυστική, θερμαίνουσα και υπόστυφη . Τα φύλλα και τα άνθη περιέχουν τανίνη, κάποια πικρή ουσία και ως κύρια ουσία , ένα αιθέριο έλαιο (οΙ rosmarini) , πλούσιο σε τερπένια (κινεόλη, βορνεόλη , εστέρες και πινένιο), που λαμβάνεται με απόσταξη, είναι πολύ αρωματικό

Θεραπευτικές ιδιότητες
Το δεντρολίβανο είναι εξαιρετικό τονωτικό και σπασμολυτικό , ενώ ασκεί επίδραση και πάνω στην έκκριση της χολής. Στις αγροτικές περιοχές , το χρησιμοποιούσαν πολύ ως εκτρωτικό.
Ακόμα , είναι ισχυρό εμμηναγωγά , επουλωτικό των πληγών , αντισηπτικό , σπασμολυτικό , ναρκωτικό, κατά του χρόνιου κατάρρου των πνευμόνων και αντιρρευματικό.
Επίσης, χρησιμοποιείται κατά της χρόνιας χολοκυστίτιδας, του ίκτερου από ηπατίτιδα, κατά των παραλύσεων και των νευρικών παθήσεων, εναντίον της χλώρωσης και της χρόνιας δυσπεψίας.
Επιπλέον , είναι φυτό κατάλληλο για τους νευρικούς πονοκεφάλους και χρησιμοποιείται κατά των αερίων της κοιλιάς , ως τονωτικό της κυκλοφορίας του αίματος και κατά της υστερίας . Πάντως , οποιαδήποτε χρήση του κι αν γίνεται πρέπει να είναι προσεχτική, γιατί η λήψη του σε πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες έχει προκαλέσει δηλητηριάσεις, ακόμα και θανατηφόρες.

Εφαρμογές
Τ α άνθη του δεντρολίβανου και τα φύλλα του είναι ευεργετικά κατά του άσθματος , του κοκίτη, της γρίπης και της αδυναμίας . Πιστεύεται ότι η τοποθέτηση του φυτού στο κεφάλι, ξεκουράζει τους πνευματικά κουρασμένους και τονώνει τη μνήμη, ενώ πλύσιμο του τριχωτού δέρματος του κεφαλιού, συντελεί στην ανάπτυξη των τριχών.
Με πλύσεις, μπάνια ή καταπλάσματα είναι ευεργετικό του δέρματος.
Κλωνάρια δεντρολίβανου στο κρασί, δίνουν ένα τονωτικό για την καρδιά ποτό.
Πιστεύεται ότι φύλλα του δεντρολίβανου, μαζί με ρίζες τσουκνίδας και ρίζες λάππας, που θα μουσκέψουν σε οινόπνευμα, δίνουν φάρμακο που, με εντριβές στο τριχωτό μέρος του κεφαλιού, προκαλούν τριχοφυΐα.
Η σκόνη των φύλλων του δεντρολίβανου θεωρείται επουλωτική των πληγών , ενώ το αιθέριο έλαιό του , που χρησιμοποιείται και για βαλσάμωμα, διώχνει το σκόρο. Αφέψημα φύλλων δεντρολίβανου , χρησιμοποιείται ως λοσιόν κατά των γαγγραινωδών πληγών, Τέλος, το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται και για το αρωματισμό των ψαριών και του κρέατος ιδίως του αρνιού.

Βότανα: 

Σχετικά άρθρα

  • Το γνωστό τσάι του βουνού απαντάται σε όλα τα ελληνικά βουνά αλλά και σε χέρσους τόπους. Είναι πολύ διαδομένο και δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα και απαντά σε αρκετά τοπικά είδη, όπως το τσάι του...
  • Η κανέλα (ο φλοιός) είναι θερμαντική-τονωτική του κυκλοφορικού, του πεπτικού, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος, καθώς αυξάνει τις εκκρίσεις του στομαχιού. Θεωρείται ότι τονώνει το δέρμα και τη...
  • Μπαχαρικά για καλύτερη υγεία 1. Βοηθούν στο αδυνάτισμα (καυτερές πιπεριές, πιπέρι καγιέν, τσίλι) Έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 75% λιγότερες θερμίδες όταν το φαγητό τους είναι...
  • Συκιά Πρόκειται για ένα φρούτο που είναι ήδη γνωστό και αγαπημένο από την αρχαιότητα. Όπως είναι ευρέως γνωστό, η λέξη «συκοφάντης» χαρακτήριζε όλους εκείνους που πρόδιδαν όσους εξήγαγαν κρυφά σύκα...
  • Το σύμφυτο (comfrey) είναι ένα πολύ σημαντικό και αρκετά αμφιλεγόμενο άγριο βότανο. Στην Ελλάδα το συναντούμε και με τις ονομασίες στεκούλι, χονδρούτσικο και πηκτή. Πολλοί βοτανολόγοι θεωρούν πως...